04 Temmuz 2023

2023 yılında bilgi işlem sektöründe proje başvuruları gerçekleştiren Türk kuruluşları, ulusal koordinasyonu TÜBİTAK tarafından yürütülen Ufuk Avrupa Programı kapsamında, Avrupa Komisyonu'ndan 4 projede toplam 1 milyon 764 bin avro hibe aldı!

Ufuk Avrupa Programı’nın “Küme 4: Dijital, Endüstri ve Uzay” kümesi altında yer alan ve dijital teknolojilere odaklanan “Destinasyon 3: Dünya lideri veri ve bilgi işlem teknolojileri (DATA)”, “Destinasyon 4: Rekabet ve yeşil mutabakata uygunluk için dijital ve gelişmekte olan teknolojiler (DIGITAL EMERGING)” ile “Destinasyon 6: Dijital ve endüstriyel teknolojilerin insan merkezli ve etik gelişimi (HUMAN)” 2023 çağrılarına yönelik 1'i koordinatör olmak üzere proje başvurusunda bulunan 5 Türk kuruluşu, Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmeye hak kazanmıştır.

Hidropar Hareket Kontrol Teknolojileri Merkezi San. ve Tic. A.S. (HKTM)’nin koordinatör ve Avşar Gemi Sokum Sanayii Dis Tic. Ltd. Sti.’nin ortak olarak başvurduğu “Safe, Healthy and Environmental Ship Recycling”, SHEREC akronimli proje 10.5 puan almıştır. Türk koordinatörlü projenin konsorsiyumunda 16 kuruluş yer almış olup, HKTM ve Avşar Gemi Söküm Ltd. Şti’nin almaya hak kazandığı bütçe toplam 1,019,250.00 avro olmakla birlikte projenin toplam bütçesi 9,175,060.00 avro olarak gerçekleşmiştir. SHEREC projesinin temel amacı, sektördeki iş sağlığı ve güvenliği koşullarının önemli ölçüde iyileştirilmesi ve hem mesleki, hem de çevresel şartların ıslahı amacıyla gemi geri dönüşüm endüstrisine yenilikçi robotik, büyük veri ve yapay zekâ sistemlerinin entegre edilmesi ve ilgili uygulamaların geliştirilmesidir.

ITUNOVA TEKNOLOJI ANONIM SIRKETI’nin ortak olarak başvurduğu “My Personal AI Mediator for Virtual MEETtings BetWEEN People”, Meetween akronimli proje 14 puan almıştır. Proje konsorsiyumunda 8 kuruluş yer almakta olup, İTÜNOVA’nin almaya hak kazandığı bütçe 286,500.00 avro olmakla birlikte projenin toplam bütçesi 7,239,725.00 avrodur.

ARCELIK A.S.’nin ortak olarak başvurduğu “Multi-Modal and Multi-Aspect Holistic Human-Robot Interaction”, FORTIS akronimli proje 12.5 puan almıştır. Proje konsorsiyumunda 12 kuruluş yer almakta olup, Arçelik’in almaya hak kazandığı bütçe 227,915.63 avro olmakla birlikte projenin toplam bütçesi 11,078,294.75 avrodur. FORTIS projesi, özellikle çok modlu iletişim ve çok yönlü etkileşimi içeren eksiksiz bir İnsan-Robot Etkileşimi (HRI) çözümü sağlamaya odaklanmaktadır. Amaç; hem insan işgücünün, hem de robotların ihtiyaçlarını karşılayan, verimli ve güvenli bir şekilde birlikte çalışmalarını sağlayan insan merkezli bir çözüm geliştirilmesidir.

TOFAS TURK OTOMOBIL FABRIKASI ANONIM SIRKETI’nin ortak olarak başvurduğu “Intersubjective AI-driven multimodal interaction for advanced user-centric human robot collaborative applications”, JARVIS akronimli proje 10.5 puan almıştır. Proje konsorsiyumunda 16 kuruluş yer almakta olup, TOFAŞ’ın almaya hak kazandığı bütçe 230,300.00 avro olmakla birlikte projenin toplam bütçesi 11,133,977.50 avrodur. JARVIS bünyesinde, sık tekrarlayan ve hassaslık odaklı görevlerden akıllı ve yardımcı iş arkadaşları olmaya doğru ilerleyen robotlar yaratmak için mekanik fonksiyonların ve numerik kontrolün mükemmel bir şekilde birlikte çalışması gerekmektedir. Bu doğrultuda uygun insan robot etkileşimi, ele alınması gereken en önemli zemin olarak öne çıkmaktadır. Bu nedenle JARVIS, yapay zekâ güdümlü çok modlu etkileşim araçlarını etkinleştiren yeniden kullanılabilir bir araç seti geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmeye hak kazanan kuruluşlarımızı tebrik eder, başarılı bir proje dönemi dileriz.